Piec konwekcyjno-parowy Hendi – nowoczesna technologia w służbie gastronomii

Piec konwekcyjno-parowy Hendi – nowoczesna technologia w służbie gastronomii

Wyposażenie kuchni w lokalach gastronomicznych i ośrodkach masowego żywienia (stołówki, jadłodajnie, firmy cateringowe) ma duże znaczenie dla wygody kucharzy oraz jakości przygotowywanych potraw. Dobrze przystosowana kuchnia z odpowiednim sprzętem może przyśpieszyć proces gotowania, usprawnić go, ułatwić i odciążyć samych pracowników. Nie pozostaje ona również bez wpływu na same możliwości gastronomiczne: im lepszy sprzęt, tym większe opcje eksperymentowania z nowymi potrawami.

Sprzęt kuchenny a jakość potraw

Nowoczesne urządzenia kuchenne takie jak piece konwekcyjno-parowe otwierają przed kucharzami nowe możliwości w przygotowywaniu posiłków. Przede wszystkim dotyczą one metod gotowania – odejścia od smażenia i tradycyjnego pieczenia, a przejścia na etap zdrowego parowania, które nadaje potrawom inną, specyficzną strukturę, a nawet delikatnie zmienia ich smak. Dodatkowo sprzęt lepszej jakości jest po prostu wytrzymalszy i trwalszy, bardziej niezawodny i poręczniejszy. Często bywa także sprzętem uniwersalnym, dostosowanym do używania w różnych środowiskach (np. garnki do gotowania na kuchence gazowej lub indukcyjnej, ale nadające się też do przygotowywania potraw pieczonych w piekarniku).

Piece konwekcyjno-parowe

Alternatywą dla klasycznego pieca używanego w gastronomii jest piec konwekcyjno-parowy Hendi, który wyróżnia się między innymi:

– uniwersalizmem zastosowania w kuchniach małych, średnich i dużych, w tym możliwością pieczenia ciast, mięsa, warzyw, delikatnych ryb, pieczywa

– dużą regulacją zakresu temperatur i trybów pieczenia oraz parowania

– bezpiecznymi drzwiczkami z systemem szybkiego chłodzenia

– wbudowanymi wentylatorami z autorewersem i modyfikowanym kierunkiem obrotu

– dużym poziomem bezpieczeństwa i automatycznym wyłączaniem w razie przegrzania

Programowalne, sterowalne piece

Technologia sprzętów AGD przeznaczonych do profesjonalnej gastronomii może zaskakiwać wiele osób niezwiązanych z branżą. Na porządku dziennym w wyposażeniu nowoczesnych kuchni są chociażby zaawansowane technicznie piece z opcją sterowania głosem lub aplikacją zewnętrzną. Nie budzi zdziwienia wśród kucharzy także piec programowalny, w którego pamięć można „wgrać” konkretny przepis (tryb pieczenia, czas, temperaturę). Dzięki temu nie trzeba za każdym razem ustawiać tych parametrów od nowa. Takie piece posiadają również kilka innych technologicznych trików jak chociażby automatyczne czyszczenie po każdym pieczeniu, interaktywne menu, kompatybilność z komputerami podłączonymi przez USB czy opcję wyłączania się i chłodzenia po zakończeniu procesu pieczenia lub parowania.

Bartek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *